Friday, December 20, 2013

The End of Lecture Week, Semester 1

Assalamualaikum.

Bertemu kita sekali lagi untuk entri pertama bulan Disember. Alhamdulillah, selesai sudah lecture week bagi semester 1, sesi 2013/2014. Kali ini saya sekadar ingin berkongsi kenangan-kenangan sepanjang semester ini berlalu. Ada yang manis, pahit, masam, masin dan tawar (well, ayat cliche katakan)

Menyoroti kembali awal permulaan semester setelah bergelar pelajar tahun ketiga, rupa-rupanya memang betul cakap-cakap senior yang mengatakan sesungguhnya apabila menjangkau jadi pelajar tahun ketiga, kesibukan semakin berganda. Ya, teori tersebut sangat tepat! Dapat assignment pelik-pelik (I will say that video editing assignment is pelik, hahahaha!), dapat belajar benda untuk diaplikasikan pada dunia sebenar dan macam-macam lagi. Kalau tulis sampai buka semester baru pun tak habis.

I'll start with my usrahs. Di UIA, saya ada dua usrah, which are usrah yang saya sertai dan usrah yang saya pegang sebagai naqibah. Sesibuk manapun, jangan tinggalkan program tarbiyyah (pesan Along Nik Nur 'Amirah). Dekat sinilah saya mencari kekuatan dan sampai sekarang masih bersama dengan ahli usrah sejak di tahun kedua. Kalau usrah bersama adik-adik junior BENL, kami selalu bergelak ketawa sama-sama di samping berkongsi ilmu. Well, usrah ini bukannya sekadar berbincang bab-bab agama semata-mata, tapi dalam usrah kita dapat mengenal seseorang itu dengan lebih dekat.

Next, tak dilupakan juga kesanggupan saya 'berlari' sebentar ke Melaka dek kerana kesibukan dan ketegangan di universiti. Thanks Ilyani sebab sudi terima kunjungan saya walaupun sehari. 

And the most unforgettable moment bila terlibat secara langsung dalam Pilihanraya Kampus UIA Gombak sebagai seconder kepada seorang sahabat yang bertanding di KIRKHS Constituency. Dapat tengok sendiri bagaimana proses penamaan calon berjalan, dan alhamdulillah proses berkempen berjalan lancar walaupun biasalah kontroversi dan konflik yang sangat sinonim dengan UIA. Dapat panjat KICT di atas bukit demi flashmob salah seorang calon yang bertanding, tolong calon dari kulliyyah lain dan sebagainya. Ramai yang bising-bising dah kenapa Filzati sibuk-sibuk sangat dengan PRK UIA? Saat paling manis mestilah calon yang kita sibuk kempenkan menang, bukan? Alhamdulillah, tahniah dan takziah YB Alif (beliau senegeri dengan saya). Banyak bantu ajarkan pelajar UIA video editing guna software Sony Vegas gara-gara assignment Morphology (saya terutamanya).

Antara event penting yang saya sertai ialah Asputra 09 Live in Shah Alam. Dapat berjumpa rakan-rakan satu batch di sekolah menengah dulu, melawat UITM Shah Alam, makan-makan di Restoran Barra, shopping di Cala Qisya. Tipulah kalau cakap tak rindu zaman muda-mudi di sekolah dulu. Zaman tak matang, zaman cinta monyet. Monyet pun pandai bercinta.

Bak kata Dr. Seuss, "don't cry because it's over, but smile because it happened.."

Wassalam.

1 comment:

  1. wahaha, sy termasuk dlm manis, pahit, masam, masin, kelat dlm thn ni

    ReplyDelete

***FOR QUESTIONS THAT NEED QUICK RESPOND, PLEASE REACH ME THROUGH EMAIL (izzfiez@gmail.com) ONLY. THANK YOU***