Thursday, November 12, 2015

Hari Jubah Saya (31st IIUM Convocation Ceremony 2015)

Assalamualaikum.

Seperti yang dijanjikan dalam beberapa entri yang lepas, saya dengan suka dan citanya nak berkongsi pengalaman naik pelamin pentas sempena majlis konvokesyen saya. Alhamdulillah, tanggal 8 November yang lalu, akhirnya ditauliahkan jua sebagai seorang pemegang ijazah sarjana muda dalam bidang Sains Kemanusiaan dalam pengkhususan Bahasa Inggeris dan Kesusasteraan. Konvokesyen edisi ke-31 kali ini menyaksikan lebih 5000 graduan UIA menerima ijazah dalam bidang masing-masing, termasuklah bagi peringkat sarjana dan doktor falsafah.

Memandangkan sesi konvokesyen bagi kulliyyah saya berlangsung pada bahagian petang, saya dan keluarga bertolak dari hotel ke UIA sekitar jam sebelas pagi. Lepas makan tengah hari dalam keramaian makhluk di UIA pada waktu itu, saya pun bersiap-siaplah sarung jubah apa semua. Masya Allah jubah konvokesyen UIA sangat rumit, bertali dan berhud bagai. Hahaha. Bila dah siap, terus gerak ke Pusat Aktiviti Kebudayaan UIA untuk berkumpul bersama-sama dengan graduan yang lain.

Jangan risau, dekat CAC (Cultural Activity Center) dah dilabelkan siap-siap dekat mana nak berkumpul. Masuk terus ke CAC melalui pintu yang ditetapkan, terus gerak ke label barisan tempat duduk masing-masing. Jangan lupa periksa nombor kerusi sebelum masuk ke dewan, walaupun nanti masa berbaris akan ada kakak-kakak committee majlis konvokesyen yang akan bariskan anda ikut nama. Yang penting kena tahu nombor baris kerusi anda. Jangan lupa juga untuk bawa bersama kad konvokesyen masuk ke dalam dewan. Itu nyawa! Haha. Tak ada kad, nama anda tak terpaparlah di skrin waktu ambil skrol di atas pentas. Lagi parah kalau nama tak disebut. Tak seronoklah. Seperkara lagi, lebih baik tak perlu bawa beg bersaiz besar ke dalam dewan. Nak bawa handphone, dompet semua itu, selit dalam kocek baju (lebih elok pakai baju berkocek). Kalau baju tak ada kocek dan terbawa beg tangan masa beratur alamatnya soroklah beg dalam jubah. Nampak habislah kembung sana dan sini, hahaha. Sebab tak digalakkan bawa beg ini tak naklah nampak beg macam-macam warna bila ada live streaming majlis dalam dewan. Tak cantik pula orang di luar dewan nampak.

Habis majlis, esoknya dah pun nak bersiap untuk balik ke Perlis semula. Sebelum balik, sempat lagi bergambar kenangan dengan rakan-rakan sebelum pergi hantar jubah, ambil skrol dan gambar pentas. Alhamdulillah, majlis berlangsung dengan lancar sekali. Bahagian paling menyentuh hati bila dapat menyanyikan lagu UIA Leading The Way untuk kali terakhir. Sebak dan bangga. Lepas dah habis majlis sesi saya pun masih tak boleh nak move on lagi. Konvokesyen mempertemukan saya kembali dengan rakan-rakan seperjuangan di UIA selama lima tahun.

Agak-agaknya bila lagi dapat berkumpul macam zaman belajar dulu?

Gambar cun-melecun hasil sentuhan AMETOGRAPHY

No comments:

Post a Comment

***FOR QUESTIONS THAT NEED QUICK RESPOND, PLEASE REACH ME THROUGH EMAIL (izzfiez@gmail.com) ONLY. THANK YOU***