Monday, January 18, 2016

Ceritera Langkawi 2016 (Bahagian 1)

Assalamualaikum.

Akhirnya setelah lama memerap dekat rumah dapat juga bercuti dengan keluarga tercinta. Rancang last minute punya. Hari Jumaat buat keputusan, Sabtu terus pergi. Kadang-kadang, perancangan dalam keadaan kalut-malut macam ini baru menjadi. Kebetulan Angah pun baru balik dari KL untuk cuti semester, dan-dan pujuk mak selaku sponsor utama.

First thing first, apa yang saya buat ialah tempah hotel. Haruslah, buatnya tak ada tempat nak bermalam, kau nak ke tidur jeti? Haha. Kali ini agak memeningkan nak pilih hotel yang okey, sebab tengok review untuk hotel-hotel yang bawah RM100 semalam semuanya kurang memberangsangkan. Yalah, agak-agak nak yang selesa ambillah resort tepi pantai dengan harga RM500 semalam. Memang taklah, melainkan ada orang sponsor. Haha. Dah cari di Booking.com asalnya, lepas itu saja-saja cari di Trivago pula untuk pilihan hotel yang lain. Bila dah jumpa, ada masalah nak bayar pula. Dua kad debit kena tolak maka kembali ke Booking.com dan tempah hotel yang sesuai lepas baca semua review. Review ini penting ya anak-anak. Boleh tengok pengalaman pelanggan hotel yang kita nak tempah sebelum kita yang menempah bilik. Manalah tahu kalau-kalau ada yang tak berkenan di hati. Yang penting bagi saya, tandas mesti bersih. Nak bagi kolah ke apa ke, janji bersih tak berbau. Lagi satu, pengudaraan kenalah baik. Kalau tak ada aircond pun kipas siling pun jadilah. Lepas itu kau orang kenalah tengok lokasi tempat penginapan juga. Macam kita orang nak yang dekat dengan bandar, senang nak keluar ke mana-mana (HIG especially), tempat makan, tak jauh terceruk ke dalam hutan.

Bila dah selesai bab hotel, kalau kau orang rajin, cari-carilah nombor telefon penyewa kereta di Langkawi yang berlambak-lambak di internet. Tapi disebabkan malas dan tawakal sajalah mesti ada punya sebab bukan cuti sekolah, jadinya tak cari siap-siap pun kereta sewa.

Hari yang ditunggu pun tiba.

Sabtu, 16 Januari 2016.

Pukul 8.30 pagi kita orang dah bertolak ke jeti Kuala Perlis. Dalam pukul 9 pagi sampai terus ke kaunter tiket feri. Untuk pengetahuan kau orang, sekarang ni dah boleh beli tiket feri secara online melalui ticket.langkawiferryline.com. Tak tahulah sejak bila mereka gunakan perkhidmatan secara online ini tapi agak menyenangkan untuk mereka yang nak buat tempahan awal. Harga untuk dewasa RM18, untuk kanak-kanak tak ingat pula. Tak payah nak beratur panjang tadah muka di depan kakak jaga kaunter tiket dah. Haha. Kita orang dapat tiket paling awal pukul 10.45 pagi okey? Ini semua gara-gara satu rombongan bas dah tempah tiket pukul 9.30 pagi.



Balai menunggu di Terminal Feri Kuala Perlis

Perjalanan dari Terminal Feri Kuala Perlis ke Jeti Langkawi cuma ambil masa selama sejam. Tak sempat nak tidur sangat sebab konon-konon excited nak tengok laut lepas kali terakhir kau pergi Langkawi tahun 2008. Sila bersedih. Feri masa pergi ini quite nice, sejuk cuma biasalah sempit sedikit (ke aku yang besar?).




Almost pukul 12 tengah hari dah sampai Langkawi. Turun saja dari feri terus bergerak ke kaunter tiket di jeti tersebut untuk beli tiket balik ke Kuala Perlis. Kenalah beli siap-siap untuk mengelakkan kau terkandas dekat pulau yang serba nan cantik ini okey. Nak beli online pun boleh. Lepas selesai, terus cari kereta sewa. See, dah cakap dah berlambak-lambak kereta sewa ada. Kita orang sewa Viva MT dengan kadar RM60 untuk sehari (padahal kalau tempah awal boleh dapat RM50 sehari). Normally dalam RM50-70 harga sewa kereta untuk sehari bergantung pada jenis kereta. Gamak kau bawa satu rombongan pasukan bola, bolehlah sewa bas catar terus.

Memandangkan belum sampai masa check-in hotel yakni pada pukul 2 petang, maka mak pun decide untuk ke Kompleks Haji Ismail Group yang baru dan gedabak itu untuk makan tengah hari dan apa lagi, shopping! Well, mula-mula agak teruja tengok food court kompleks yang agak besar dan banyak pilihan makanan. Tapi agak sedikit kecewa dengan servis penyediaan makanan yang sangat lambat, lepas itu boleh pula silap hantar order. Order nasi ayam penyet dikasinya nasi ayam. Rasa pun quite hambar. Pakcik makcik meja depan kita orang dah siap perli lagi "lama ni tak habis lagi sembelih ayam ke?" haha. Disebabkan lapar sangat telan sajalah nasi ayam pun. Rezeki tak baik merungut. Lepas makan terus masuk ke dalam untuk shopping. Benda yang seronok tentang Langkawi ini tak lain tak bukan mestilah coklat dan barangan perkakas dapur macam pinggan mangkuk dan kalau tak berhabis beratus itu baik tak payah datang Langkawi. Baik pergi beli dekat kedai dua ringgit sana.



Syurga dunia, bagi kaum perempuan
Lepas berhabis di Kompleks HIG, kami terus check-in di hotel yang dah pun ditempah awal. Cattleya Inn namanya, terletak sangat berdekatan dengan Kompleks Pekan Rabu Langkawi. Serius, dari segi kestrategikan lokasi hotel, sangat-sangat strategik. Nampak laut terbentang luas, depan hotel itu ambil kau, sebentang luas pasar raya bebas cukai Rams (lebih kurang HIG), bawah hotel ada kedai makan, mart, dan macam-macam. Nak parking kereta pun sangat mudah sebab kawasan ini tak sibuk. Tapi tak adalah sunyi sangat macam pekan koboi. Just nice.



Cumanya, bagi saya bilik hotel macam kurang sedikit. Sangat sempit untuk empat orang. Nak solat kena tumpang bilik kosong di depan. Dahlah tak ada TV! Bayarannya RM100 semalam dikira agak mahal jugalah. Kita orang pilih family room ada satu katil saiz queen dan satu double decker. Bab tidur itu tak ada masalah, selesa sangat. Tuala pun disediakan setiap seorang. Patutnya dapat breakfast free, boleh makan roti bakar dekat tingkat bawah sebab dah disediakan roti, jem, siap ada toaster lagi. Microwave, peti ais, coffee maker semua dekat bahagian receptionist. Nak pinjam pinggan, mangkuk, kutleri cuma beritahu kakak receptionist yang sangat friendly siap sudi tunjukkan kita orang bilik untuk solat lagi.

Suka dengan konsep katilnya bunga-bunga cinta begitu,
feeling honeymoon katanya

Bilik air, okey sangat. Air laju gila, siap ada water heater

Grammatical error detected, hahaha
Dah siap solat dan rehat-rehat, dalam pukul 3 ke 4 petang kami dah siap-siap untuk keluar. Destinasi kami petang tersebut ialah Pantai Cenang walaupun dah dibagi warning oleh abang kereta sewa yang kawasan pantai agak padat. Masa on the way ke Pantai Cenang kita orang singgah dekat kedai menjual produk berasaskan gamat yang sangat terkenal dekat Langkawi iaitu Nusantara. Selain Nusantara ini banyak lagi perusahaan menjual produk gamat macam Warisan Saljulah apalah, tinggal tak ada nama saya saja lagi. Haha.

Habis membeli, perjalanan diteruskan. Memang betul, Pantai Cenang punyalah sesak, pembangunan kiri dan kanan sampai dah tak cam pantainya. Disebabkan susah nak parking jadi kami teruskan perjalanan entah ke mana, menonong saja Angah drive sampailah betul-betul depan Resort World Langkawi (yang dulunya dikenali sebagai Awana Porto Malai). Sempatlah ambil gambar buat kenangan.

Tak silap nama tempat ini Teluk Baru


Tunggu jodoh tak balik-balik lagi, sesat di lautan gamaknya. Baliklah awak oi,
rindu.
Lepas selesai urusan di Pantai Cenang, kami pun balik ke hotel semula untuk rehat dan solat lepas itu turun makan malam di restoran berhampiran dengan hotel. Ikutkan boleh saja nak jalan kaki tapi dah siapa suruh isi minyak kereta banyak sangat nanti membazir jadinya kita kenalah gunakan kemudahan yang ada di depan mata. Hidangan malam itu ialah chicken chop. So far restoran ini okeylah makanan pun sedap cuma tak best sikit sebab harga makanan agak mahal. Mi goreng kosong tak ada telur, udang, sotong dihentamnya RM9. Baik makan chicken chop, mahal seringgit saja pun. Jumlah harga makan malam kita orang sampai RM44.20 untuk empat kepala. Okeylah kan, nak makan murah-murah kasi bawa mi segera banyak-banyak, tak pun masak sendiri, bakar unggun api ke.

Lepas makan mak ajak teman shopping lagi di Rams berhadapan dengan hotel. Macam biasalah specialties mana-mana kedai bebas cukai di Langkawi ini ialah kitchenware dan coklat lepas itu adalah kain batik pelikat mak nenek. Sempat rembat dua botol perfume jenama Versace yang sumpah wangi gila dan lagi satu Dunhill untuk adik. Tak sempat nak belek lama-lama sebab kita orang jadi warga terakhir meninggalkan Rams. Rasa berdaulat betul jadi pelanggan terakhir yang keluar kedai. Haha.

Balik hotel, dengan tak ada TVnya maka marilah kita berhuhu tidur. Tamat hari pertama.

Bersambung di entri seterusnya. Nantikan.

No comments:

Post a Comment

***FOR QUESTIONS THAT NEED QUICK RESPOND, PLEASE REACH ME THROUGH EMAIL (izzfiez@gmail.com) ONLY. THANK YOU***