Wednesday, December 10, 2014

Colors of Dakwah 2014

Assalamualaikum.

Catatan saya sewaktu menghadiri forum Colors of Dakwah sempena majlis penutup Dakwah Carnival anjuran Ma'ruf Club UIAM Gombak. Moga bermanfaat kepada semua.

Panelis: Dai’ Izzhar Nazri, IM Fakhrul & Aiman Azlan
Moderator: Nizamuddin Mohd Arif (Exco Spiritual & Islamization SRC 14/15)

- Tuhan tak ciptakan manusia itu bodoh – setiap manusia ada kelebihan masing-masing
- Dakwah – kapal yang besar (setiap orang dalam kapal ada tugas masing-masing – memasak, mengemudi kapal, kawal keselamatan), sekecil-kecil peranan tetap penting (contoh: tukang masak kalau tak ada, tak makanlah satu kapal)
- Ada orang banyak ilmu, tak tahu macam mana nak sampaikan ilmu, dan ada orang yang tahu bagaimana nak sampaikan cuma kurang ilmu – guna kelebihan yang ada untuk sebarkan dakwah (contoh: pegawai bank ada caranya, tukang masak ada cara lain)

Keberkesanan dakwah di media sosial
1) Satu dunia dapat akses terhadap mesej yang kita sampaikan – tak ada keterbatasan
2) Boleh jadi berkesan, boleh jadi tak berkesan, bergantung pada situasi dan keadaan saja – trigger minat orang ramai dari tak minat jadi minat pada Islam, tetapi media sosial tak boleh ganti proses tarbiyah dan pendidikan (contoh: Skype tak boleh ganti face to face human interaction)

Dakwah secara bersendirian atau berkumpulan – perlu kedua-duanya – sehebat-hebat Nabi s.a.w pun berdakwah secara berkumpulan
- Dakwah bil hal – dakwah dengan tunjukkan akhlak yang baik
- Kemanisan dakwah secara berkumpulan – kongsi susah dan senang bersama

Beza dakwah dan tarbiyah
- Dakwah – ajak orang buat kebaikan
- Tarbiyah – proses pendidikan
- Rasulullah s.a.w. pada awal kenabian ajak orang pada Islam dan mentarbiyah para sahabat (contoh: peristiwa hijrah, sahabat sanggup tinggalkan apa yang ada demi menyahut seruan Allah)

Fenomena anak muda suka fikir perkara remeh sampai lupa tugas dakwah dan media massa yang lebih pada hiburan
- Tahu konsep prioriti – konsep first thing first

Kenapa tak boleh tarik orang bila nak sampaikan tentang Islam? – kalau orang lari dari Islam, jangan salahkan mereka, salahkan kita sendiri

Nak ajak orang berbuat kebaikan – tahu keutamaan dalam nak menegur – puji terlebih dulu

Kesilapan dakwah – tegur sikap negatif orang sebelum tegur sikap positif mereka

Cara berdepan dan menarik dengan orang
1) Bina kepercayaan dengan orang – tak boleh terus approach, sekurang-kurangnya tahu nama dan latar belakang
2) Jangan hina orang
- People don’t even care how much you know until they know how much you care – listen first, talk later

Pendekatan terhadap golongan untapped market (LGBT)
- Ilmu tinggi tapi tak ada connection dengan orang yang nak didekati menyebabkan dakwah tak sampai
- Guna pendekatan rahmah dan hikmah, bukan marah
- Jangan jadi fake/berpura-pura
- Setiap orang adalah magnet, hanya mampu tarik sesetengah jenis manusia saja
- Dakwah perlu dipelbagaikan style

2 comments:

  1. http://iium-blogger.blogspot.com/ ingat lagi x ? maaf website ni baru nk reborn semula. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingat! Dulu zaman aktif berblogging register blog kat situ. But now tak sempat langsung nak update, huahua. Insya Allah, lepas ni boleh kumpul blogger UIA lagi :)

      Delete

***FOR QUESTIONS THAT NEED QUICK RESPOND, PLEASE REACH ME THROUGH EMAIL (izzfiez@gmail.com) ONLY. THANK YOU***