Sunday, January 11, 2015

My Very First Time Flying with Firefly

Assalamualaikum.

Entri kali ini saya nak kongsikan pengalaman paling noob menjadi penumpang penerbangan Firefly buat pertama kali setelah hampir dua puluh tiga tahun hidup di muka bumi. Jadi agak jakunlah sikit sampai beberapa hari sebelum nak berlepas sibuk tanya kawan-kawan apa yang patut dibuat bila dah sampai lapangan terbang. Terserlah kenoobanku di sini.

Al-kisahnya sekitar bulan Oktober, Firefly adakan promosi macam gila iaitu tiket sehala ke destinasi domestik bermula dari harga RM29. Saya yang sememangnya teringin nak balik kampung dengan menaiki kapal terbang ini pun mulalah buat perancangan. Mujurlah baru lepas buat akaun simpanan CIMB jadi kerja nak membayar tiket pun jadi lebih mudah dengan adanya CIMB Clicks. Jadi, saya tempah tiket secara online untuk diri sendiri dan adik lelaki yang kebetulan sama-sama belajar di UIA. Jumlah keseluruhan cuma RM58. The best thing tentang penerbangan Firefly ini ialah dapat 20kg bagasi percuma (kalau tak silap) jadi bermaksud tak payah tambah duit dah, kecuali kalau lebih 20kg lainlah ceritanya. Empat belas hari sebelum tarikh penerbangan, saya dah cetak siap-siap boarding pass. Bukan main semangat si noob seorang ini. Alih-alih, dari waktu asal penerbangan jam 2.15 petang ditunda ke jam 2.45 petang dan akhirnya ke jam 3.10 petang. Dah kena cetak boarding pass yang baru lagi.

My own boarding pass

Pendekkan cerita, tibalah ke hari yang dinanti iaitu pada 11 Januari 2015. Memandangkan pesawat FY2160 yang saya akan naiki nanti berlepas pada jam 3.10 petang, sekitar jam dua belas tengah hari saya bertolak dari UIA, dihantar oleh rakan kepada adik terus ke stesen LRT Pasar Seni. Dari situ, kami naik bas U81 di platform D menuju ke LTSAAS. Dah memang nasib badan, bas tersebut punyalah penuh dan mampat dengan warga asing. Nak duduk memang tak mendapatlah. Nasib baik tambangnya cuma RM2.50. Dalam sejam lebih baru sampai lapangan terbang. Mujur sempat.

Sesampai saja di lapangan terbang, makin bertambahlah kejakunan diri ini. Tak tahu what are the steps I should do once dah sampai sana. Dekat pintu sebelum masuk ke dalam kita orang kena scan beg dulu. Mula-mula sangat tak yakin and I was like, "betul ke kena letak beg masuk scanner ni? Hand carriage pun kena juga ke?" and at last I decided to ask one of the makcik there (I guess she's the custom officer at the entrance). Dah makcik angguk saja, saya pun letaklah segala beg yang ada (padahal satu saja pun). Memandangkan beg adik besar dan berat yang memustahilkan beliau untuk bawa beg itu ke atas kapal, makanya kami terus ke kaunter serahan bagasi. I was really impressed dengan layanan pekerja Firefly. Sopan dan yang penting semua segak kbai.

Lepas drop off luggage, we proceeded straight to departure hall tanpa mempedulikan shoplots di kawasan laluan kami walaupun perut dah buat konsert rock, dengan harapan di departure hall adalah kedai jual makanan buat alas perut sementara menunggu boarding time. Oh ya, sebelum itu kita orang kena lalui sekali lagi pemeriksaan kastam. I think mesti ramai dah tahu segala jenis barang besi macam jam tangan, tali pinggang dan alat elektronik kena keluarkan dan letak dalam bakul yang asing sebelum dimasukkan melalui scanner. Saya pula totally lost and kind of blurry terbawa sekali handphone dekat tangan dan selambanya lalu ikut gate scanner sampai kena suruh patah balik, letak semula handphone dalam bakul dan baru lalu balik. Lepas lalu dah kena raba-raba dengan makcik kastam lagi. Bukan kena cabul okey, tetapi prosedur keselamatan. Manalah tahu dibuatnya penumpang seludup dadah letak dekat baju dalam ke, seluar dalam ke, tak ke haru?

Kehampehan berlaku di departure hall bila kedai makan tak ada, yang ada cuma Austin Chase Coffee yang saya meragui kehalalannya (kalau sesiapa ada informasi mengenai kafe ini tolong kongsikan ya), dan kedai jual souvenir mahal macam beg tangan Lacoste dan coklat mahal dari luar negara. Manalah nak mampu, makanya duduklah diam-diam dekat departure hall sampai dengar pengumuman untuk naik pesawat pada jam lebih kurang 2.50 petang. Dah tercangak depan boarding gate, kena tunggu lagi untuk pemeriksaan boarding pass dan kad pengenalan. Sekali lagi berurusan dengan pekerja Firefly yang sopan itu. Macam baya budak lepas habis SPM pula sebab muda sangat tengoknya.

Subang Skypark's departure hall. Kecil saja saiznya.

Tibalah masanya untuk naik ke pesawat FY2160 jenis ATR apa benda entah. Tempat duduk kita orang sebelah-sebelah iaitu 10A dan 10C, dan berada betul-betul di bawah sayap pesawat. Disebabkan pesawat jenis ATR ini sangatlah kecil kalau nak dibandingkan dengan Boeing dan Airbus, memang sangat terasalah impaknya bila nak berlepas. But in short, bila dah duduk dekat atas langit dah tak rasa apa-apa dah. Berbekalkan perasaan jakun ini sempatlah ambil gambar sekeping dua buat kenangan. Air stewardesses dalam kapal terbang ini ada dua orang saja, lawa tapi seksi. But I do love their hospitality. Dapatlah seketul chocolate roll dan orange juice buat alas perut.

Pelabuhan Klang area, I guess

We were at the left wings!

Duduk mengelamun acah-acah teringat dekat orang Tokyo (okey ini tak ada kaitan) sedar-sedar saja juruterbang buat isyarat suruh pakai seatbelt sebab nak mendarat tak lama lagi. Seriously? Cepat gila dah nak sampai destinasi. Pesawat terbang makin rendah sampai boleh nampak habis sawah padi orang. And finally alhamdulillah, around 4.20 p.m we safely arrived at Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Alor Setar. Cecah tanah saja terus telefon mak yang dah lebih sejam tunggu kita orang berdua.

So, that's my jakun story about my very first experience using airline service to go back to my hometown. Bila dah sekali naik kapal terbang ini terus rasa nak terus naik kapal terbang saja bila nak ulang-alik KL ke utara. It just took you for about 1 hour and 10 minutes. Dari nak naik bas balik Perlis and it takes almost eight hours in the bus + traffic jams and stuff. Saya sangat berpuas hati dengan layanan kakak-kakak pramugari FY2160 yang cantik dan baik dan harga tiket promosi yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan ini though at first I was quite worried because of the crashed QZ8501 incident that happened weeks before my departure.

Alhamdulillah. And thank you Firefly for the awesome journey today.

No comments:

Post a Comment

***FOR QUESTIONS THAT NEED QUICK RESPOND, PLEASE REACH ME THROUGH EMAIL (izzfiez@gmail.com) ONLY. THANK YOU***