Saturday, March 15, 2014

Aku Ingin Cepat Dewasa

Assalamualaikum.

Dah umur 22 tahun rupa-rupanya diri ini. Nak kata dah cukup dewasa, tak juga. Terasa macam budak-budak lagi sebenarnya. Masih banyak benda kena belajar dari sekeliling. Walaupun secara tak rasmi usia dah menjangkau 22 tahun, masih rasa diri tak dewasa-dewasa lagi. Lebih perit bila mengenangkan usia abah dan mak makin meningkat. Tahun ini abah dah 50 tahun, mak will be turning to 49 this August. 

Cepat sungguh masa berlalu!

Hakikatnya abah dan mak masing-masing dah tua. Kudrat tak segagah dulu. Masa cuti semester lepas, abah asyik batuk tak henti-henti lepas balik umrah. Risau juga. Masa itu baru sedar yang usia abah dah meningkat, sedangkan diri ini masih terasa tak cukup dewasa lagi.

Cepatlah masa berlalu!

Nak cepat-cepat habis belajar then dapatkan kerja yang bagus-bagus. Kumpul duit, masa untuk balas jasa abah dan mak. Bila lagi nak bagi mereka rasa usaha dan kesungguhan anak mereka ini kalau bukan nanti? Kalau boleh, nak bagi abah dan mak merasa duduk rumah kepunyaan diri sendiri, naik kereta Viva Elite sendiri, dibawa melancong ke luar negara dengan duit hasil titik peluh diri sendiri.

Hakikatnya, kenapa terasa masa bergerak sungguh lambat?

Andai boleh dihentikan masa, nak hentikan peningkatan usia abah dan mak. Nak cepatkan masa diri ini untuk menjadi dewasa. Biar abah dan mak sempat tengok anak-anak mereka berjaya. Bila masing-masing dah besar, nak tengok wajah bahagia abah dan mak. Dah bayangkan rumah kami penuh dengan gelak tawa bila masing-masing berkumpul. Tak ketinggalan penuh porch rumah dengan kereta sendiri, kereta Angah dan kereta Adik. Mak pernah kata,

"Nanti rumah ni mesti penuh dengan kereta anak-anak mak sampai tak tahu nak parking dekat mana."

Lebih kuranglah ayatnya.

Ada lebih kurang lima hari lagi untuk balik bercuti.

Cepatlah masa berlalu, dan sila hentikan masa sebaik sahaja diri ini berada di rumah.

Wassalam.

1 comment:

  1. Hai, cepatlah dewasa, dapatlah jumpa encik suami cepat :p

    ReplyDelete

***FOR QUESTIONS THAT NEED QUICK RESPOND, PLEASE REACH ME THROUGH EMAIL (izzfiez@gmail.com) ONLY. THANK YOU***