Tuesday, December 1, 2015

Step by Step for Application - Master of Education UUM (Ijazah Sarjana Pendidikan - Pengajaran Bahasa Inggeris)

Assalamualaikum.

Bila berkait dengan masa depan, nak tak nak kena fikir semasak yang mungkin. Disebabkan mengenangkan masa depanlah saya ambil keputusan untuk cuba-cuba memohon melanjutkan pengajian di peringkat sarjana atau master. Mulanya teragak-agak juga memandangkan kos pengajian bukannya seringgit dua. Mana dengan tak ada pendapatan yang tetap lagi. Maklah tak henti-henti pujuk untuk sambung sementara usia masih muda. Tunggu kerja pun tak dapat-dapat lagi.

Lalu saya mencuba nasib.


Nawaitu awal nak sambung sarjana pada mulanya sebab dah tak ada pilihan lain. Takkanlah nak terus menganggur sampai ke sudah? Dari terus menunggu sesuatu yang tak pasti, lebih baik cari peluang lain. Bila bermuhasabah sendirian, takkanlah nak menuntut ilmu sebab terpaksa dan tak ada pilihan lain? Cukuplah saya bazirkan lima tahun zaman undergraduate lepas itu ilmu langsung tak ada yang melekat di otak, hati apatah lagi. Dulu-dulu memang nak sambung master ialah impian saya. Tapi memikirkan isu kewangan terpaksalah lupakan seketika sampailah dipujuk mak. Itu tak termasuk cakap-cakap orang lagi.

"Ada degree pun susah dapat kerja, master apatah lagi."
"Anak orang lain SPM saja tapi gaji dah beribu. Tak payah ada degree pun."
"Kalau ada master nanti susah cari pasangan hidup."

Dan sekian-sekian kalam orang. Sakit hati tak payah cerita. Lepas berbicara dengan seseorang, terbuka mata hati saya sekian lama.

"Nak menuntut ilmu kerana ilmu milik Allah. Nak terokai bidang baru. Bukan semata-mata kerana nak dapatkan kerja bergaji besar. Hati kena ikhlas. Niat kena betul."

Saya bermuhasabah. Selama ni jauh betul tersasar. Akhirnya saya menggagahkan diri untuk mencuba. Belajar kerana ingin mendalami ilmu Allah. Dapat atau tak itu soal nombor dua. Mak paling positif sejak dari awal, banyak bagi dorongan untuk sambung. Kalaulah arwah abah masih ada, dia pun akan buat benda yang sama. Memang ini impiannya.

Untuk memohon ke program ijazah sarjana di UUM ada dua cara iaitu secara online melalui laman web (http://www.uum.edu.my/index.php/en/postgraduate-admission-procedures), pilih graduate school yang berkaitan dengan kursus yang nak dimohon. Contoh untuk program ijazah sarjana pendidikan boleh klik pada Awang Had Salleh Graduate School of Arts and Sciences (panjang benar namanya). Nak mohon secara manual pun boleh, kalau rumah dekat dengan UUM tu bolehlah ke graduate school yang berkaitan, minta borang. Isi sampai lengkap. Permohonan memerlukan kita untuk dapatkan dua orang individu untuk jadi academic referee sebab nak sahkanlah betul atau tak kita ni berkelayakan untuk mohon kursus yang kita nak. Permohonan saya serahkan secara atas talian pada 19 November 2015 usai meminta bantuan dua orang bekas pensyarah di UIA untuk menjadi academic referees. 

Permohonan perlu disertakan dengan yuran pemprosesan sebanyak RM100 yang boleh dibayar di mana-mana Bank Islam (ditambah GST sebanyak RM1.06, berkira betul), sijil-sijil berkaitan seperti yang dimaklumkan sewaktu membuat permohonan online, dua keping gambar berukuran pasport dan, okey dah lupa. Lepas siapkan segala dokumen, terus pos benda-benda tersebut ke UUM (walaupun boleh saja nak hantar terus ke fakulti terbabit).

Pastikan hantar sebelum tarikh tutup. Selalunya dekat laman web yang saya letak tadi memang dah dinyatakan tarikh tutup untuk hantar application. Lepas dah hantar selalu-selalulah periksa emel sebab pihak graduate school akan maklumkan permohonan berjaya ke tak melalui emel. Surat tawaran dan segala borang untuk pendaftaran pun akan dimaklumkan melalui emel. Jangan biar emel bersawang atau kena hack sudah hahaha.

Dan petang tadi saya dikejutkan dengan berita gembira ini.


Moga Allah bukakan jalan dan kemudahan untuk perjalanan baru ini, insya Allah.

UUM, tunggu saya.

2 comments:

***FOR QUESTIONS THAT NEED QUICK RESPOND, PLEASE REACH ME THROUGH EMAIL (izzfiez@gmail.com) ONLY. THANK YOU***